ISHRANA PREMA ORGANIMA – KOJA HRANA JE DOBRA ZA KOJI DEO TELA

Povrće, orašasti plodovi i riba trebali bi biti na našem meniju što češće zbog svojih bogatih sastojaka jer ishrana značajno utiče na naše opšte zdravlje.

Sledi ishrana prema organima – šta treba jesti za koji deo tela:

Grudi: Piskavica

Leči probavne probleme i pomaže kod laktacija majki koje doje. Zbog fitoestrogena (ponaša se poput estrogena), koji sadrži diosgenin pomaže poboljšati protok mleka.

Piskavica, zdravlje, ishrana prema organima, grudi, srce, kosti, materica, pluća, jajnici, mišići, mozak, stomak i želudac

Srce: Češnjak – beli luk

Smanjuje krvni pritisak kod ljudi koji boluju od hipertenzije. Preporučena količina su 4 češnja belog luka na dan.

Beli luk, zdravlje, ishrana prema organima, grudi, srce, kosti, materica, pluća, jajnici, mišići, mozak, stomak i želudac

Kosti: Smokve

Izuzetno je važna za kosti i zube jer je bogata kalcijumom. Suve smokve sadrže više kalcijuma nego bilo koje drugo suvo voće. No smokva je odlična i u očuvanju kardiovaskularnog zdravlja, funkcioniranja mišića i rada živaca.

Smokva, zdravlje, ishrana prema organima, grudi, srce, kosti, materica, pluća, jajnici, mišići, mozak, stomak i želudac

Materica: Ćureće meso (puretina)

Zdrava aminokiselina L-arginin iz ćuretine podstiče sintezu dušične kiseline koja je važna za protok krvi kao i povećan dotok krvi do materice, jajnika i genitalija.

Ćureće meso, zdravlje, ishrana prema organima, grudi, srce, kosti, materica, pluća, jajnici, mišići, mozak, stomak i želudac

Pluća: Kupus, brokoli, karfiol (cvjetača) i kelj

Ove namirnice daju nam jaku zaštitu u obliku antioksidansa koji štiti naša pluća od razvoja bolesti. Nekoliko studija pokazalo je njihovu povezanost s prevencijom od raka pluća.

Brokoli

Jajnici: brazilski orah

Bogati selenom koji su ključni za pravilan rad jajnika. Selen se bori protiv slobodnih radikala i štiti tkivo od propadanja, a bori se i protiv rasta kanceroenih stanica. Studija iz 2012. pokazala je da prehrana bogata selenom i drugim antioksidansima smanjuje rizik od raka jajanika.

Brazilski orah, zdravlje, ishrana prema organima, grudi, srce, kosti, materica, pluća, jajnici, mišići, mozak, stomak i želudac

Mišići: jaja

Jaja su odličan izvor proteina i podižu dobri holesterol, a loši tek neznatno. Bogati leucinom, stvari koja poboljšava rast mišića.

Jaja, ishrana prema organima, grudi, srce, kosti, materica, pluća, jajnici, mišići, mozak, stomak i želudac

Srce: Orašasti plodovi

Bogati su dobrim masnoćama i utiču na snižavanje lošeg holesterola što smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Orah, zdravlje, ishrana prema organima, grudi, srce, kosti, materica, pluća, jajnici, mišići, mozak, stomak i želudac

Mozak: Riba

Zbog omega-3 masnih kiselina koje su neophodne za razvoj mozga i očiju preporučuju se svima kako bi izbegli ozbiljne neurodegenerativne bolesti poput Alzheimera i demencije.

Zdravlje, ishrana prema organima, grudi, srce, kosti, materica, pluća, jajnici, mišići, mozak, stomak i želudac

Stomak i želudac: Đumbir

Đumbir se preporučuje u trudnoći protiv mučnina, a pokazalo se da samo 1 gr može značajno smanjiti njihovu pojavu. Problemi s probavom takođe se mogu rešiti s đumbirom, pogotovo kada je reč o zatvoru. On poboljšava probavu i ubrzava pražnjenje creva.

Izvor: lijekizprirode

Sličan članak: ŽITARICE BEZ GLUTENA – BEZGLUTENSKA ISHRANA

Ostavite svoj komentar
Print Friendly
Preporuči prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *